Matkustaminen lähelle vai kauas?

Matkailu avartaa, sanotaan. Se on kyllä yleensä täysin totta. Jos viettää koko elämänsä kotona neljän seinän sisällä, ei tiedäkään muista ihmisistä ja kulttuureista yhtään mitään. Kirjoista ja ohjelmista toki voi saada tietoa vaikkapa jostain toisesta maasta tai kaupungista, mutta parhaiten paikallisiin ihmisiin ja heidän tapoihinsa tutustuu menemällä paikan päälle. Monet ihmiset nauttivat matkailusta myös siksi, että tutut kotiympyrät vaihtuvat johonkin muuhun ja pääsee hetkeksi pois arkisista rutiineista. Minne ja miten sitten oikein kannattaa matkustaa? Lähteäkö vain muutaman päivän risteilylle ruotsinlaivalle, vai lähtisikö saman tien maailmanympärimatkalle puoleksi vuodeksi? Lue tästä artikkelista eteenpäin, niin kerromme lisää matkailusta ja annamme vinkkejä, joilla varmistat onnistuneen matkan.

Lähelle vai kauas?

Tämä on tietysti ensimmäiseksi päätettävä asia. Kuinka kauas haluaa ja on valmis matkustamaan? Monesti tämä on kiinni myös matkabudjetista, sillä kauas on yleensä kalliimpaa matkustaa. Jos tiedät, että sinulla on käytettävissäsi matkaan vaikkapa 200 euroa, ei varmasti kannata alkaa suunnittelemaan kahden viikon Amerikan matkaa tai puolen vuoden vaellusmatkaa Kiinaan. Muutamalla sadalla eurolla voi kuitenkin tehdä oikein mukavan matkan. Voit esimerkiksi lähteä vaikkapa risteilylle ja käydä Tukholmassa yhden päivän reissulla. Näin pääset hetkeksi pois kotoa arjen keskeltä ja pääset nauttimaan risteilyn hienoista antimista ja aktiviteeteista. Lisäksi et tarvitse erikseen hotellia Tukholmassa, sillä yövyt laivalla ja vietät päivän maissa.

Jos matkabudjetti ei ole kovin suuri, mutta haluat silti matkalle, voi kotimaanmatkailu olla myös hyvä vaihtoehto. Monesti mieltä virkistää jo se, että tutut ympyrät vaihtuvat johonkin muuhun, olipa matkakohde sitten kotimaassa tai ulkomailla. Voit esimerkiksi hypätä junaan ja ajella Helsinkiin. Sielläkin voi yöpyä varsin huokeasti, jos käytät vaikkapa motelleja tai yövyt jollakin tutullasi.

Jos sinulla kuitenkin on käytettävissäsi kunnon matkakassa, voit suunnitella matkaa jonnekin kauemmas. On aina mukavampi jos pääset lentokoneella suhteellisen suoralla lennolla, jotta et tuhlaa aikaa odotellessasi lentokentällä jatkolentoja. Jos sinulla on viikko aikaa matkustaa, voit pahimmassa tapauksessa käyttää siitä kolme päivää matkustamiseen kohteeseen ja takaisin, jos matkakohteeseen pääseminen vaatii useamman jatkolennon.